Historia Jonë

Prodhues farmaceutik me një traditë të pasur, në zemër të Evropës

    

 

 

1890 – Kahlbaum Laborpräparate

Në 1890, Johannes Kahlbaum themeloi kompaninë farmaceutike dhe kimike "Kahlbaum Laborpräparate". Fabrika e vjetër dikur qëndronte në mjediset aktuale të biznesit të BERLIN-CHEMIE AG në Berlin-Adlershof. Në fillim të shekullit të 20, Kahlbaum Laborpräparate kishte të punësuar më shumë se 250 persona të cilët prodhonin më shumë se 1.000 produkte kimike të ndryshme laboratorike dhe produktet e para mjekësore.


1927 - Nga Schering-Kahlbaum AG në Schering AG

Pasi kompania u bashkua me Schering, me seli në Berlin-Wedding, në vitin 1927, ajo ishte pjesë e një prej kompanive kimike dhe farmaceutike më të mëdha të vendit dhe ndryshoi emrin në Schering-Kahlbaum AG.

Vetëm dhjetë vjet më vonë, në vitin 1937, kompania riorganizoi të gjithë strategjinë e saj pas blerjes së plotë nga Schering AG: Prej atëherë, kompania u përqendrua në prodhimin e produkteve jo vetëm kimike-teknike, por gjithnjë e më shumë farmaceutike.


1956 – VEB Berlin-Chemie

Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, fabrika Adlershof e Schering AG ishte vendosur në zonën e pushtimit sovjetik dhe kështu më vonë në Republikën Demokratike Gjermane. Si rezultat i demontimit, kompania humb makineri, pajisje, objekte laboratorike dhe lëndë të para, por në të njëjtën kohë prodhimi vazhdon sipas porosive të administratës ushtarake. Një pjesë e madhe e produkteve u sekuestruan nga forcat pushtuese sovjetike si dëmshpërblime. Në vitin 1948, fabrika Adlershof u shtetëzua dhe u konvertua në një ndërmarrje në pronësi publike.

Prej mesit të viteve '50 e më vonë, kompania nënshkruante me emrin VEB Berlin-Chemie. Në vitet që pasuan, kompania në pronësi publike u zhvillua në një nga kompanitë më të mëdha kimike për prodhimin e barnave në Republikën Demokratike Gjermane. Përveç penicilinës, insulinës dhe kloranfenikolit, VEB Berlin-Chemie prodhonte pesticide dhe produkte dezinfektuese, më vonë edhe silikate për ndërtime banesash dhe lëndë të para për industrinë tekstile dhe kozmetike.


1990 - Themelimi i Berlin-CHEMIE Aktiengesellschaft (PLC)

Pak para rënies së murit të Berlinit, kompania u konvertua në një korporatë publike me përgjegjësi të kufizuar për të siguruar të ardhmen e saj. Kjo çoi gjithashtu në një riorientim: Që nga ai moment, BERLIN-CHEMIE u specializua ekskluzivisht në prodhimet farmaceutike dhe drejtoi prodhimin e saj për të përmbushur standardet ndërkombëtare. Gjatë konvertimit të saj radikal, kompania ka investuar më shumë se 100 milionë DM (marka gjermane). Pas ribashkimit, ish Treuhandanstalt u porosit me shitjen e BERLIN-CHEMIE AG të sapokrijuar, për të cilën u shpall tender ndërkombëtar.


1992 - Shitja tek Grupi italian Menarini

Në procesin e tenderimit ndërkombëtar, kompania më e madhe italiane farmaceutike, Grupi MENARINI, bleu BERLIN-CHEMIE AG në vitin 1992, për të zgjeruar më pas në mënyrë të veçantë departamentet e marketingut dhe shitjeve për ta përshtatur kompaninë për përballimin e sfidave të kohës. BERLIN-CHEMIE ka funksionuar në tregun farmaceutik gjerman si një e tërë që nga viti 1993 dhe ka arritur suksese të mëdha ekonomike që nga viti 1994. Gjatë dy dekadave të fundit, BERLIN-CHEMIE është zhvilluar në një prodhues të suksesshëm të barnave në nivel ndërkombëtar.

Tema të tjera